Ideer til gaver til kæresten

Derfor bør du dedikere dig til branding

Branding er et lettere flyvsk begreb, og rigtig mange anerkender ikke den værdi, der kan være forbundet med en solid indsats på området – ganske enkelt fordi det kan være svært at måle de direkte afledte effekter af indsatsen. Jeg kommer i denne artikel ind på, hvad branding går ud på, og hvorfor det kan være uhyre værdifuldt at dedikere sig til disciplinen.

Lad os starte med en lille øvelse. Tænk på fem brands. Det må være hvilke som helst brands, både danske og udenlandske.

Hvilke brands tænker du på?

Jeg gætter på, at du mindst tænkte på et af følgende tre brands: McDonald’s, Coca-Cola eller Apple. Har jeg ret?

Det har jeg garanteret. Men hvorfor egentlig?

Jo, ser du… Dels skyldes det, at kendskabsgraden til de tre brands er ekstremt stor. Hovedforklaringen skal dog findes i måden, hvorpå virksomhederne har arbejdet med branding.

McDonald’s, Coca-Cola og Apple har været ekstremt dygtige til at skabe en stærk fortælling om deres brand, og de har ydermere været exceptionelt gode til at fortælle deres historier og spejle deres værdier og visioner via deres kommunikative handlinger og adfærd.

Der er mange forskellige måder, hvorpå man kan arbejde med branding. Ens for langt de fleste tilgange er, at det som virksomhed handler om at finde frem til sit ‘why’.

Øh… Hvad betyder en virksomheds ‘why’ lige?

En virksomheds ‘why’ handler om, hvorfor ens virksomhed eksisterer. Når man skal finde frem til sit “why”, skal man som virksomhed afklare, hvad ens hovedmission er. Hvis man udelukkende er sat i verden for at tjene penge, er ens chancer for succes med branding ikke særligt stor.

Du kan høre meget mere om det såkaldte ‘why’, og hvordan du finder frem til dette, via denne TedTalk med Simon Sinek: https://www.youtube.com/watch?v=u4ZoJKF_VuA&t=2s.   

Er ens “why”, at man ønsker at gøre en forskel for en masse mennesker, er man væsentligt bedre stillet, brandingmæssigt, end hvis man bare vil tjene en masse penge.

Jeg har et rigtig godt eksempel på en fremadstormende dansk virksomhed, der gør rigtig mange ting rigtigt på branding-fronten. Virksomheden har et rigtig fint ‘why’, og de er dygtige til at lade dette ‘why’ gennemsyre deres kommunikative tiltag og adfærd generelt.

Virksomheden hedder Curvii.dk, og der er tale om en webshop, der sælger tøj til kurvede kvinder. Det er tydeligt, at deres ‘why’ er noget i stil med, at de vil give kurvede kvinder en fantastisk shoppingoplevelse.

Det visuelle udtryk hos Curvii dufter dejligt feminint. Tonen i kommunikationen er tydeligvis med tanke på målgruppen, og visionen er indlejret i teksten på hjemmesiden adskillige gange.

Derudover hører man også et ekko af deres vision, hver gang en Curvii-medarbejder udtaler sig i pressen.

Ydermere spejles Curviis ‘why’ i deres adfærd over for kunderne. De gør alt, hvad de kan for at give deres kunder den bedst mulige shoppingoplevelse.

Der ses eksempler på adskillige initiativer, der vidner om dette. Et af disse er åbningen af deres showroom, hvor potentielle kunder kan komme forbi og prøve tøjet i hyggelige og afslappede omgivelser.

Et andet initiativ, der indikerer, at Curvii har fokus på at give deres kunder den bedst tænkelige shoppingoplevelse, er, at de måler deres tøj og angiver målene for hvert eneste klæde på hjemmesiden.

Årsagen hertil er, at størrelserne ikke nødvendigvis har samme mål hos de forskellige mærker såsom Junarose, Zhenzi, Gozzip og Zizzi.

Kog virksomhedens vision ned til en linje

Når man arbejder med branding, skal man formulere sin hovedvision. Denne skal som sagt tage afsæt i virksomhedens ‘why’.

Faktisk skal den være et kondenseret ‘why’, og den skal rumme hele eksistensgrundlaget i sig og koncist forklare, hvad virksomheden ønsker at udrette.

Man bør bestræbe sig på at koge visionen ned, så den blot fylder en enkelt linje, som rummer uendelig meget betydning i sig.

Visionen skal danne grundlag for ens branding-strategi. Det er den, man skal vende tilbage til og navigere efter, hver gang man foretager sig noget. Man skal stille sig selv spørgsmålet: “Er vores adfærd stadigvæk repræsentativ for vores vision og ånd?”

Hvis ovenstående lykkes for en, er der stor chance for, at man gør varigt indtryk på omverdenen.

Branding tilfører merværdi til ens produkter

Det er svært at måle på effekterne af ens branding-tiltag, hvilket er en af forklaringerne på, hvorfor nogle marketing-folk er en anelse skeptiske over for disciplinen.

Hvilke KPI’er skal man have for ens brandingindsats? Det er ikke nemt, nej, for det er nærmest umuligt at påvise, hvad der er direkte afledte effekter af ens branding-indsats.

Personligt er jeg dog ikke i tvivl om, hvor værdifuldt branding kan være. Har du et stærkt brand, har du også en stærk forretning, er min påstand, og branding kan bidrage til at tilføre merværdi til dine produkter.

Lad os tage et eksempel…

Hvis man isoleret set kigger på en almindelig Coca-Cola, er der jo bare tale om en læskedrik med brus.

Alligevel ophøjes Coca-Cola-produkter til noget helt særligt. Selv mig, der ikke engang kan lide cola, har en masse positive associationer knyttet til Coca-Cola.

Når jeg tænker Coca-Cola, ser jeg ikke blot en læskedrik foran mig. Jeg knytter adskillige begivenheder, følelser og tilstande til brandet. Jeg kommer til at tænke på blandt andet hygge, jul, sport og traditioner.

Gør du det samme? Sandsynligvis!

Og det er et tydeligt vidnesbyrd på, hvad branding kan – det kan få os til at knytte følelser, begivenheder og tilstande til produkter.     

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ideer til gaver til kæresten